Wat kost een serre?

serre

De kosten voor een serre variëren van ongeveer € 1.750 tot € 70.000, afhankelijk van het ontwerp dat je kiest, de grootte van je eigendom en je locatie. Onthoud dat prijzen geen exacte wetenschap zijn en extra geld moet altijd gereserveerd worden voor onverwachte kosten.

Materiaal gebruik

Waar je serre van gemaakt is, heeft niet alleen invloed op hoe het eruit ziet, maar ook hoe gemakkelijk het is om te onderhouden, hoe warm het is en hoe licht je serre is. Je moet hier goed over nadenken, want veel eigenaren van serres noemden vooral de temperatuur in hun serre een probleem.

Gebruik van bakstenen

Sommige serres hebben helemaal geen bakstenen muren, alleen glas. Maar wees gewaarschuwd een serre met glas van vloer tot plafond kan het risico geven dat het aanvoelt als een kas. Afhankelijk van het seizoen kan je serre ook te warm of te koud zijn. Als je meer metselwerk toevoegt, voelt je serre meer als een deel van je huis aan. Veel serres hebben kleine muren onder de kozijnen en sommige hebben minstens één vaste wand. Je kunt overwegen om metselwerk te isoleren om de temperatuur in je serre te helpen regelen.

Soorten daken

Glazen daken komen het meest voor bij serres omdat ze een geweldige manier zijn om meer licht in de kamer te brengen. Je hoeft echter geen glazen dak te nemen. Je zou een volledig betegeld dak kunnen nemen, waardoor je serre meer als een verlengstuk gaat voelen. Als je geen volledig glazen dak wilt, maar de kamer lichter wilt maken, kun je overwegen een daklicht te laten monteren.

Wat voor soort glas komt erin?

Het type glas dat je gebruikt in je serre, zal een groot verschil maken voor de temperatuur van de kamer. Bij het kiezen van glas, hetzij voor je dak of voor de kozijnen van je serre, zal je te maken krijgen met een aantal opties. De glastechnologie is de afgelopen jaren gevorderd en er zijn nu veel specialistische glassoorten beschikbaar: zoals thermisch efficiënt glas. Dit soort glas moet het ontsnappen van warmte stoppen. Je kunt panelen met dubbele beglazing installeren die zijn gevuld met een energie-efficiënt gas, zoals argon. Andere soorten thermisch efficiënt glas gebruiken een speciale coating om het ontsnappen van warmte te voorkomen.

Zelfreinigend glas

Een speciale buitencoating reageert met zonlicht om vuil af te breken, dus je hoeft ze niet zo vaak te reinigen als bij normaal glas. Zelfreinigend glas werkt het beste bij dikkere daken.

Getint glas

Getint glas kan de schittering van de zon verminderen. Dit kan erg nuttig zijn in het hoogseizoen, vooral als je serre het grootste deel van de dag in de zon staat.

Raamkozijnen en deuren

De meeste serrekozijnen en -deuren zijn gemaakt van PVC. Dit is extreem gemakkelijk te onderhouden en rot of schilfert niet, maar het kan charme missen. Andere minder gebruikelijke opties zijn aluminium of stalen frames en houten frames. Hout heeft meer onderhoud nodig, maar geeft waarschijnlijk een meer elegante uitstraling aan je serre. Aluminium of staal is sterker, zodat de frames dunner kunnen zijn en daardoor meer licht binnenlaten. Metaal geeft je serre een meer eigentijdse uitstraling.

Extra opties

Elke serre wordt op maat gemaakt, dus of je nu een traditionele extra ruimte wilt of je bestaande woonruimte wilt maximaliseren door deze uit te breiden naar een uitloop of zelfs over de hele breedte van het huis. Wat je ook kiest, je serre kan echt op maat worden gemaakt, zodat het echt uniek en op maat wordt gemaakt. Een ontwerper zal de voordelen en praktische aspecten van elke stijl benadrukken. Zodra dit is besloten, kun je je keuze aanpassen aan je wensen. Met een uitgebreid assortiment materialen, kleuren en accessoires, kan je serre gemakkelijk worden aangepast bij je bestaande architectuur en de ontwerpdetails van de rest van je huis.

Afwerking

Er is ook een breed scala aan optie voor de belangrijkste afwerking, van kruisbloemen en kruinen tot kroonlijsten. Je ontwerper zal je in de juiste richting wijzen als het gaat om het kiezen van de afwerking van het exterieur om ervoor te zorgen dat elk metselwerk goed op elkaar is afgestemd en de gekozen kleuren complementair zijn met de rest van de buitenkant. Met meer dan 20 kleurenopties voor PVC en aluminium, en hetzelfde voor hout, is het gemakkelijk om er een te vinden die bij je wensen past. Op dezelfde manier betekent een uitgebreid assortiment aan glastypes en vensters dat er altijd iets is dat past bij de stijl die je zoekt, evenals je praktische behoeften en budget. Omdat elke serre kan worden opgebouwd uit natuurlijk hout, onderhoudsvrij PVC of licht, modern aluminium, kun je er zeker van zijn dat het eindresultaat, als het klaar is, zowel praktisch als aangenaam is.

Afmetingen van de serre

De meeste mensen overschatten de serre die ze van plan zijn te maken. We raden aan om bestaande interne kamermaten te meten, zodat je gemakkelijker de grootte kunt visualiseren en welke meubels je binnen je serre kunt plaatsen.

Gemiddelde kamergrootte

De gemiddelde kamergrootte in het Nederland is ongeveer 14 vierkante meter en iets minder dan dit in nieuw gebouwde huizen, dus dit kan aangeven hoe groot of klein je wilt dat je serre wordt.
Het is een goed idee om de tuin in te gaan en met behulp van enkele stenen en touw, het vloeroppervlak van de serre naar wens in de grond in te stappen. Gebruik enkele tuinmeubelen en rangschik ze in je geschetste ruimte en kijk of de serre groter of kleiner moet zijn. Je moet ook de posities van de deuren van het huis en van de serre in de tuin markeren, zodat je de verkeersassen kunt zien en of je comfortabel rond je meubels kunt bewegen.

Serre grootte binnenkant

Nadat je de afmetingen voor de serre aan de binnenkant hebt vastgesteld, moet je voor elke wanddikte ongeveer 300 mm toevoegen om muren en isolatie toe te staan. Het toevoegen van 600 mm aan de breedte kan betekenen dat je tot 10 – 20% aan de totale grootte van een kleine tot middelgrote serre toevoegt en je moet dan misschien je plannen aanpassen.

Indicatie prijzen

Onderstaand een tabel met de gemiddelde prijzen. Ben je benieuwd naar de exacte prijzen voor een serre? Vraag een offerte aan via de website Dankersbouw.nl.

Prijsindicatie serre per m2
Soort aanbouw Prijs per m2*
Basic serre v.a. € 750,-
Luxe serre v.a. € 1.700,
Indicatieprijzen van een serre per maat
Diepte serre* Basic serre Luxe serre
Serre van 1 meter v.a. € 3.750,- v.a. € 8.500,-
Serre van 1,5 meter v.a. € 5.625,- v.a. € 12.750,-
Serre van 2 meter v.a. € 7.500,- v.a. € 17.000,-
Serre van 2,5 meter v.a. € 9.375,- v.a. € 21.250,-
Serre van 3 meter v.a. € 11.250,- v.a. € 25.500,-
Serre van 3,5 meter v.a. € 13.125,- v.a. € 29.750,-
Serre van 4 meter v.a. € 15.000,- v.a. € 34.000,-
Serre van 5 meter v.a. € 18.750,- v.a. € 42.500,-
Serre van 6 meter v.a. € 22.500,- v.a. € 51.000,-
Serre van 7 meter v.a. € 25.250,- v.a. € 59.500,-
Serre van 8 meter v.a. € 30.000,- v.a. € 68.000,-

Rolluiken prijzen

rolluiken prijzen

Rolluiken, u kunt ze krijgen in alle soorten, maten en kleuren. Welk doel u ook heeft, eigenlijk is er wel een rolluik voor. Bescherming voor brand, of toch liever bescherming voor inbraak of alleen de zon. Naast de verschillende doelen, zijn er ook verschillende prijzen wat betreft de besturing en de afmeting van een rolluik. Ook voor uw serre of aanbouw zijn rolluiken uiterst geschikt. Graag nemen wij de opties en prijzen met u door.

Factoren

De prijs van een rolluik hangt af van meerdere factoren af. Zo is het maar net waar u uw rolluik ophangt. Wilt u hem aan de muur? Of liever aan het kozijn? Een andere factor die belangrijk is, is de grootte. Hoe groter het rolluik, hoe duurder hij wordt. Ook de manier van bedienen is belangrijk. Wilt u een afstandsbediening? Of liever een schakelaar aan de muur? Wilt u ook dat het rolluik kijkt of er ruimte is? Soms staat er bijvoorbeeld iets in het venster wat u misschien helemaal bent vergeten. Als het rolluik naar beneden gaat, kan hij kapot gaan, of het voorwerp in uw venster gaat kapot. Sommige rolluiken kunnen deze voorwerpen detecteren en stoppen dan automatisch met omlaag gaan. De laatste factor die bepaald over de prijs is de monteur. De ene monteur vraagt meer voor de montagekosten dan een andere monteur tenslotte.

bediening

Er zijn verschillende manieren om een rolluik te bedienen. Zo kunt u hem handmatig bedienen. Dit kunt u doen via een slingerstang, een band of een koord. Dit is maar net wat u zelf het prettigste vindt werken. Ook kunt u ervoor kiezen om een elektrische bediening te nemen. Deze bediening heeft een buismotor en bij deze buismotor kunt u nog verschillende opties kiezen. Zo zijn er bijvoorbeeld draaischakelaars en sleutelschakelaars. Ook kunt u kiezen voor een rolluik met afstandsbediening of één met een tijdschakelaar.

Extra’s

Zoals u kunt zien zijn er vele extra’s die u bij uw rolluiken kunt nemen. Dankzij de anti-optilveren is het vrijwel onmogelijk voor inbrekers om uw rolluik omhoog te duwen. Hierdoor maken zij uw woning veiliger. Een andere anti-inbraak rolluik is er één met bewegingsmelder. Deze rolluiken gaan automatisch dicht wanneer er mensen langs het raak of de deur lopen. Afhankelijk van de klasse, zal de brandvertrager u helpen om de brand zo lang mogelijk buiten te halen. Dit kan zijn: 30 minuten, 60 minuten, 90 minuten of zelfs 120 minuten lang! Verder heeft u nog de keuze uit een rolluik met zonnesensoren. Deze rolluiken gaan automatisch open en dicht op momenten dat de zon erop schijnt.

Prijzen

Materiaal Gemiddelde prijzen 200 x 200 cm
Kunststof rolluiken €250 – €350,-
Aluminium rolluiken €350 – €600,-
Bediening
Handmatige bediening €10 – €20,-
Elektrische bediening €80 – €250,-
Extra’s
Anti-optilveren €5,-
Brandvertrager €40,-
Zonnesensoren €180,-
Bewegingsmelder €250,-

Een prijsopgave aanvragen

Wilt u graag een prijsopgave op maat ontvangen? Kijk dan eens op de website Rolluiken Expert. Via Rolluiken Expert vergelijkt u vrijblijvend meerdere rolluikenleveranciers, geheel kosteloos en zonder enige verplichting.

Nieuwe serre? Kies voor geschikt glas

glas serre

Het materiaal van de serre bepaalt voor een groot deel de uitstraling van uw serre. Zo kunt u kiezen voor een gemetselde serre, een van aluminium, houten of misschien ziet u meer in een glazen serre? Vooral de laatste zorgt voor erg veel lichtinval, maar ook voor hete zomers. Een glazen serre bestaat voor het grootste deel uit glas, met kozijnen van een ander soort materiaal. Dit materiaal kan van alles zijn. Hout, kunststof, staal of aluminium bijvoorbeeld.

HR-glas

HR-glas is een isolerende vorm van glas. Afhankelijk van de hoeveelheid plusjes zit er een bepaalde isolatiefactor aan. Hoe meer plusjes, hoe beter de isolatie is. Doordat HR-glas dubbelglas is, heeft het ook een inbraakwerende werking. Het is beter bestand tegen inbraken dan enkel glas, maar nog steeds is het mogelijk om in te breken. Vaak wordt er aangeraden om HR++ glas te nemen. Hiermee bespaart u €260,- aan energie per jaar, per 20m2. Daarin tegen kost het glas €130,- per m2.

Gehard glas

Gehard glas is misschien maar enkel glas, het is wel zo gemaakt dat het ruim vijf keer zo sterk is als normaal enkel glas. Dit komt omdat de glasplaat extreem is verhit en vervolgens erg snel is afgekoeld. Op deze manier ontstaat er een trekspanning. Een groot voordeel van gehard glas is dat het breekt in vlakke stukjes, waardoor u zich niet verwond indien het glas breekt.

Kogelvrij glas

Van alle soorten inbraakwerend glas is kogelvrij glas toch wel één van de bekendste vormen. Vooral in juweliers en dat soort zaken wordt het gebruikt. Er zijn meerdere soorten kogelvrij glas. Zo heeft u de keuze uit glas dat bestaat uit twee tussenlagen en glas dat bestaat uit twee tussenlagen met een kunststof buitenlaag.

Voordelen

Door een glazen serre komt erg veel licht uw woning binnen en is in combinatie met andere materialen te bouwen. U heeft een schitterend uitzicht op uw tuin en uw serre past zowel bij oudere als moderne woningen erg mooi. Verder kunt u ook kiezen uit isolerend glas.

Nadelen

Vergeleken met de voordelen zijn er niet heel veel nadelen, hoewel de nadelen wel redelijk zwaar wegen. Een groot nadeel is bijvoorbeeld dat glas erg kwetsbaar materiaal is, zeker in vergelijking met bijvoorbeeld staal. Ook zijn de kozijnen een beetje minder isolerend dan die van andere serres. Als laatste heeft glas natuurlijk regelmatig onderhoud nodig.

Een glaszetter inschakelen

Benieuwd naar de mogelijkheden? Neem vrijblijvend contact op met de landelijke opererende glaszetter Lunzen. Lunzen heeft altijd dubbel-glas op voorraad en is binnen 30 minuten bij u op locatie indien dat gewenst is.

Optrekkend vocht in uw aanbouw of serre

optrekkend vocht in serre of aanbouw

Een serre of aanbouw zorgt voor meer ruimte in uw woning. Ineens heeft u er weer een hele kamer bij om in te genieten, maar het heeft ook nadelen. Zo is er bijvoorbeeld meer onderhoud nodig aan uw woning dan zonder. Net als elke kamer in uw woning, is er ook kans op vochtproblemen en vochtoverlast, maar wat doet u hier nu aan?

Herkenning

Optrekkend vocht kunt u herkennen aan de volgende dingen. Zo begint uw pleisterwerk te verkleuren of in het ergste geval zelfs af te brokkelen en kan uw behangpapier los komen. Verder kan het zijn dat u last krijgt van zoutkringen, vlekken en of schimmel en kan uw aanbouw of serre muf gaan raden. Verder heeft u nog kans op ongedierte als zilvervisjes en kakkerlakken en natuurlijk houtrot door alle vocht. Geen plezierige dingen dus.

Zelf proberen op te lossen

Veel vochtproblemen worden veroorzaakt door slechte ventilatie. Het is dan ook erg belangrijk dat u regelmatig uw ramen een klein stukje opent, zodat uw aanbouw en of serre een beetje kan luchten. Ventilatieroosters in uw ramen kunnen dan ook erg prettig zijn. Probeer ook niet meer vocht in de kamer te doen dan nodig. In de zomer kunt u uw was bijvoorbeeld erg goed buiten ophangen, in plaats van in uw aanbouw. Controleer ook regelmatig het dak en de mogelijke pijpen of er misschien ook een lekkage is of dat er andere beschadigingen zijn.

Oplossen

Optrekkend vocht zit vaak in de muren. Als ventileren niet het gewenste resultaat oplevert, kunt u uw woning het beste laten injecteren. Bij het injecteren van uw muren wordt er een speciale gel in uw muren gespoten, die optrekkend vocht tegenhoudt. Deze gel wordt geplaatst door middel van verschillende kleine gaatjes onderaan uw muur. Deze gaten zitten ongeveer 10 cm van elkaar af. Net als het ventileren, kunt u ook zelf injecteren. De spullen die u nodig heeft zijn in zo’n beetje elke doe-het-zelf winkel te verkrijgen en kosten gemiddeld €60,- per meter. U kunt het echter ook door een expert laten doen, wat ongeveer €100,- kost per m2. Deze prijs is echter afhankelijk van de afnemer, maar is wel aan te raden. Een specialist heeft meer ervaring in deze werkzaamheden dan u en kan de werkzaamheden ook sneller uitvoeren. Van de €100,- betaalt u ongeveer 75% aan materiaalkosten en slechts 25% aan arbeidskosten.

Een vakman inschakelen

Schakel via de website De Jong BV uit Amsterdam direct een vakman in om de vochtproblemen in uw woning op te lossen. Via het netwerk van De Jong komt u vrijblijvend in contact met vochtbestrijding specialisten uit uw buurt.