Wat kost een serre?

De kosten voor een serre variëren van ongeveer € 1.750 tot € 70.000, afhankelijk van het ontwerp dat je kiest, de grootte van je eigendom en je locatie. Onthoud dat prijzen geen exacte wetenschap zijn en extra geld moet altijd gereserveerd worden voor onverwachte kosten.

Materiaal gebruik

Waar je serre van gemaakt is, heeft niet alleen invloed op hoe het eruit ziet, maar ook hoe gemakkelijk het is om te onderhouden, hoe warm het is en hoe licht je serre is. Je moet hier goed over nadenken, want veel eigenaren van serres noemden vooral de temperatuur in hun serre een probleem.

Gebruik van bakstenen

Sommige serres hebben helemaal geen bakstenen muren, alleen glas. Maar wees gewaarschuwd een serre met glas van vloer tot plafond kan het risico geven dat het aanvoelt als een kas. Afhankelijk van het seizoen kan je serre ook te warm of te koud zijn. Als je meer metselwerk toevoegt, voelt je serre meer als een deel van je huis aan. Veel serres hebben kleine muren onder de kozijnen en sommige hebben minstens één vaste wand. Je kunt overwegen om metselwerk te isoleren om de temperatuur in je serre te helpen regelen.

Soorten daken

Glazen daken komen het meest voor bij serres omdat ze een geweldige manier zijn om meer licht in de kamer te brengen. Je hoeft echter geen glazen dak te nemen. Je zou een volledig betegeld dak kunnen nemen, waardoor je serre meer als een verlengstuk gaat voelen. Als je geen volledig glazen dak wilt, maar de kamer lichter wilt maken, kun je overwegen een daklicht te laten monteren.

Wat voor soort glas komt erin?

Het type glas dat je gebruikt in je serre, zal een groot verschil maken voor de temperatuur van de kamer. Bij het kiezen van glas, hetzij voor je dak of voor de kozijnen van je serre, zal je te maken krijgen met een aantal opties. De glastechnologie is de afgelopen jaren gevorderd en er zijn nu veel specialistische glassoorten beschikbaar: zoals thermisch efficiënt glas. Dit soort glas moet het ontsnappen van warmte stoppen. Je kunt panelen met dubbele beglazing installeren die zijn gevuld met een energie-efficiënt gas, zoals argon. Andere soorten thermisch efficiënt glas gebruiken een speciale coating om het ontsnappen van warmte te voorkomen.

Zelfreinigend glas

Een speciale buitencoating reageert met zonlicht om vuil af te breken, dus je hoeft ze niet zo vaak te reinigen als bij normaal glas. Zelfreinigend glas werkt het beste bij dikkere daken.

Getint glas

Getint glas kan de schittering van de zon verminderen. Dit kan erg nuttig zijn in het hoogseizoen, vooral als je serre het grootste deel van de dag in de zon staat.

Raamkozijnen en deuren

De meeste serrekozijnen en -deuren zijn gemaakt van PVC. Dit is extreem gemakkelijk te onderhouden en rot of schilfert niet, maar het kan charme missen. Andere minder gebruikelijke opties zijn aluminium of stalen frames en houten frames. Hout heeft meer onderhoud nodig, maar geeft waarschijnlijk een meer elegante uitstraling aan je serre. Aluminium of staal is sterker, zodat de frames dunner kunnen zijn en daardoor meer licht binnenlaten. Metaal geeft je serre een meer eigentijdse uitstraling.

Extra opties

Elke serre wordt op maat gemaakt, dus of je nu een traditionele extra ruimte wilt of je bestaande woonruimte wilt maximaliseren door deze uit te breiden naar een uitloop of zelfs over de hele breedte van het huis. Wat je ook kiest, je serre kan echt op maat worden gemaakt, zodat het echt uniek en op maat wordt gemaakt. Een ontwerper zal de voordelen en praktische aspecten van elke stijl benadrukken. Zodra dit is besloten, kun je je keuze aanpassen aan je wensen. Met een uitgebreid assortiment materialen, kleuren en accessoires, kan je serre gemakkelijk worden aangepast bij je bestaande architectuur en de ontwerpdetails van de rest van je huis.

Afwerking

Er is ook een breed scala aan optie voor de belangrijkste afwerking, van kruisbloemen en kruinen tot kroonlijsten. Je ontwerper zal je in de juiste richting wijzen als het gaat om het kiezen van de afwerking van het exterieur om ervoor te zorgen dat elk metselwerk goed op elkaar is afgestemd en de gekozen kleuren complementair zijn met de rest van de buitenkant. Met meer dan 20 kleurenopties voor PVC en aluminium, en hetzelfde voor hout, is het gemakkelijk om er een te vinden die bij je wensen past. Op dezelfde manier betekent een uitgebreid assortiment aan glastypes en vensters dat er altijd iets is dat past bij de stijl die je zoekt, evenals je praktische behoeften en budget. Omdat elke serre kan worden opgebouwd uit natuurlijk hout, onderhoudsvrij PVC of licht, modern aluminium, kun je er zeker van zijn dat het eindresultaat, als het klaar is, zowel praktisch als aangenaam is.

Afmetingen van de serre

De meeste mensen overschatten de serre die ze van plan zijn te maken. We raden aan om bestaande interne kamermaten te meten, zodat je gemakkelijker de grootte kunt visualiseren en welke meubels je binnen je serre kunt plaatsen.

Gemiddelde kamergrootte

De gemiddelde kamergrootte in het Nederland is ongeveer 14 vierkante meter en iets minder dan dit in nieuw gebouwde huizen, dus dit kan aangeven hoe groot of klein je wilt dat je serre wordt.
Het is een goed idee om de tuin in te gaan en met behulp van enkele stenen en touw, het vloeroppervlak van de serre naar wens in de grond in te stappen. Gebruik enkele tuinmeubelen en rangschik ze in je geschetste ruimte en kijk of de serre groter of kleiner moet zijn. Je moet ook de posities van de deuren van het huis en van de serre in de tuin markeren, zodat je de verkeersassen kunt zien en of je comfortabel rond je meubels kunt bewegen.

Serre grootte binnenkant

Nadat je de afmetingen voor de serre aan de binnenkant hebt vastgesteld, moet je voor elke wanddikte ongeveer 300 mm toevoegen om muren en isolatie toe te staan. Het toevoegen van 600 mm aan de breedte kan betekenen dat je tot 10 – 20% aan de totale grootte van een kleine tot middelgrote serre toevoegt en je moet dan misschien je plannen aanpassen.

Indicatie prijzen

Onderstaand een tabel met de gemiddelde prijzen. Ben je benieuwd naar de exacte prijzen voor een serre? Vraag een offerte aan via de website Dankersbouw.nl.

Prijsindicatie serre per m2
Soort aanbouw Prijs per m2*
Basic serre v.a. € 750,-
Luxe serre v.a. € 1.700,
Indicatieprijzen van een serre per maat
Diepte serre* Basic serre Luxe serre
Serre van 1 meter v.a. € 3.750,- v.a. € 8.500,-
Serre van 1,5 meter v.a. € 5.625,- v.a. € 12.750,-
Serre van 2 meter v.a. € 7.500,- v.a. € 17.000,-
Serre van 2,5 meter v.a. € 9.375,- v.a. € 21.250,-
Serre van 3 meter v.a. € 11.250,- v.a. € 25.500,-
Serre van 3,5 meter v.a. € 13.125,- v.a. € 29.750,-
Serre van 4 meter v.a. € 15.000,- v.a. € 34.000,-
Serre van 5 meter v.a. € 18.750,- v.a. € 42.500,-
Serre van 6 meter v.a. € 22.500,- v.a. € 51.000,-
Serre van 7 meter v.a. € 25.250,- v.a. € 59.500,-
Serre van 8 meter v.a. € 30.000,- v.a. € 68.000,-